Reklama
Składniki:
80 dag mięsa wieprzowego,
1 jajko,
garść bułki tartej,
2 łyżki sklarowanego masła,
sól,
pieprz,
listki laurowe.
Farsz:
2 marchewki,
15 dkg szynki,
2 cebule,
masło.
Sos:
250 ml białego wina,
250 ml śmietany,
3 łyżki masła
Reklama
Przygotowanie:
Pokroić mięso w plastry, rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Farsz: posiekać marchewki, szynkę i cebule, usmażyć na maśle. Farszem posmarować mięso, zwinąć i spiąć wykałaczkami. Boki zawijasów przykryć listkami laurowymi w miejscu wbicia wykałaczki. Obtoczyć w jajku i tartej bułce, usmażyć na maśle. Do tłuszczu ze smażenia wlać wino i śmietanę, gotować do zgęstnienia. Dodać przyprawy do smaku. Mieszać, dodawać zimne masło w kawałkach. Polać wieprzowinę.
Reklama
Reklama
Reklama