Reklama
Ilość kalorii: 430
Czas przygotowania: 70 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 5 dag chudego wędzonego boczku
  • po pół strąka papryki: żółtej, czerwonej i zielonej
  • 2 cebule
  • 5-cm kawałek imbiru
  • szklanka piwa
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • mielona papryka
  • mielony kminek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Reklama
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz, oczyść, pokrój w kostkę. Boczek pokrój w słupki. W rondlu rozgrzej oliwę, włóż boczek i usmaż skwarki. Włóż mięso i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Dodaj obraną i posiekaną cebulę z czosnkiem oraz obrany i starty na tarce imbir. Smaż razem, mieszając, 3 minuty.
  2. Paprykę oczyść z nasion, pokrój na krótkie paski, dodaj do mięsa i chwilę razem smaż. Dopraw mieloną papryką, kminkiem, oregano, solą i pieprzem. Podlej piwem. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.
  3. Na koniec wymieszaj ze śmietaną rozrobioną w kubku z koncentratem pomidorowym.
Reklama
Reklama
Reklama