Wieprzowe placki

Składniki:
75 dag ziemniaków,
30 dag wieprzowiny,
jajko,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
2 papryki,
mielona ostra papryka,
2 ząbki czosnku,
pół litra bulionu warzywnego,
cebula,
ziarenka pieprzu,
olej,
łyżka smalcu,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i z posiekaną cebulą podsmażyć na smalcu. Wlać bulion. Posolić. Wsypać parę ziarenek pieprzu. Z umytej papryki usuńnąć gniazdo nasienne, Pokroić w paseczki i dusić razem z mięsem. Gdy mięso będzie miękkie, przyprawić mieloną papryką i czosnkiem. Umyte ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Wlać jajko. Wypać mąkę ziemniaczaną, sól i pieprz. Wszystko dokłśdnie wymieszać. Na rozgrzanym oleju usmażyć cztery grube placki. Nadkroić każdy, tworząc kieszeń. Włożyć do niej porcję mięsa z sosem. Od razu podawać.