Reklama
Składniki:

gęś,
15 dag bułki pszennej,
15 dag cebuli,
2 dag masła,
2 jajka ugotowane na twardo,
10 dag wątróbki z gęsi,
sól,
pieprz,
tymianek,
tłuszcz z gęsi.

Reklama
Przygotowanie:

Gęś wypatroszyć. Umyć. Odciąć szyję i szkrzydła. Natartą przyprawami odłożyć w chłodne miejsce na godzinę. Obraną cebulę drobno posiekać i usmażyć. Obraną ze skórki bułkę pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Ddoać do cebuli. Zmielić jajka i wątróbkę. Wymieszać. Posiekać natkę pietruszki. Dosypać. Połączyć ze śmietaną. Całością napełnić szyjkę gęsi, spiąć po angielsku i polać tłuszczem. Piec dwie godziny. Co jakiś czas skrapiać wodą i wytwarzającym się podczas pieczenia tłuszczem. Na koniec polać śmietaną. Gęś wyjąć z piekarnika. Pokroić. Wyjąć kości. Polać doprawionym sosem.

Reklama
Reklama
Reklama