Jak zrobić leczo z cukinii? Też w wersji z bakłażana!
Lekki i pożywny obiad na letnie upały. W wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, co z mięsem.

Opublikowano: 04.08.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 2 cukinie
- 4 pomidory
- 2 cebule
- kilkanaście pieczarek
- 1,5 szklanki wody
- sproszkowane chili
- słodka papryka mielona
- zioła prowansalskie
- ostra papryka mielona
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Przepis podstawowy
- Papryki, cukinie i pieczarki umyj i pokrój.
- Na dnie dużego garnka rozgrzej odrobinę oleju.
- Posiekaj cebulę i przesmaż, aż się zeszkli.
- Dodaj pokrojone papryki, smaż przez kilka minut.
- Dodaj cukinię i pieczarki.
- Wszystko wymieszaj.
- Dodaj przyprawy, całość ponownie wymieszaj.
- Smaż przez 5-7 minut.
- Pomidory umyj i pokrój, dodaj je do warzyw.
- Dolej wodę i pilnuj, aby danie nie przypaliło się.
- Przykryj garnek i duś leczo na wolnym ogniu przez 45 minut.
- Możesz je zrobić również w wersji z parówkami.
Wersja z bakłażanem
Składniki i przygotowanie:
- Piecz 2 bakłażany w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 15 minut.
- Paprykę czerwoną i żółtą sparz wrzątkiem i pokrój na plasterki.
- Cukinię wyszoruj pod wodą i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż wszystkie składniki do dużego garnka i duś razem z bulionem warzywnym. Dopraw solą i pieprzem.
- Gotuj na wolnym ogniu przez 25 minut.
Reklama
Zobacz więcej przepisów na dania z cukinii:Lasagne z cukinii. Dietetyczna wersja klasycznego włoskiego przysmaku. Niezawodny przepis na ciasto z cukinii. Twoje dzieci je pokochają!
Reklama
Reklama
Reklama