Wegetariański makaron po chińsku

Opublikowano: 30.03.2011, 10:45
Reklama
Składniki:
- opakowanie makaronu ryżowego lub sojowego
- 2 łyżki oleju
- 1 cm świeżego imbiru
- 1 ząbek czosnku
- opakowanie mrożonej mieszanki warzywnej (najlepiej chińskiej)
- 2 łyżki sosu sojowego
- pół cytryny
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Makaron wrzuć do sporej ilości osolonej, gorącej wody. Przykryj, pozostaw na 5 min.
2. Imbir i ząbek czosnku obierz, drobno posiekaj. Przesmaż na oleju bez rumienienia (inaczej potrawa stanie się gorzka!).
3. Dodaj mrożone warzywa, przesmaż. Skrop sosem sojowym, często mieszając, smaż je jeszcze ok. 5 min na średnim ogniu. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Reklama
4. Makaron dokładnie odcedź. Podawaj z warzywami z patelni.
Reklama
Reklama
Reklama