Reklama

Wegański grill opiera się przede wszystkim na najróżniejszych warzywach i produktach sojowych. Jakie warzywa nadają się na grilla? Możesz wykorzystać cukinię, bakłażana, bataty, kukurydzę, buraki, kalafiora.

Reklama

Podawaj je z ryżem lub pieczonymi ziemniakami. Doskonałym dodatkiem będą świeże sałatki oraz najrozmaitsze sosy - wegański majonez, sos pomidorowy lub guacamole.

Pełne smaku umami, tak cennego nie tylko dla kuchni wegańskiej, są grzyby: boczniaki i pieczarki wystarczy zamarynować w sosie sojowym i ziołach i usmażyć na ruszcie.

Spis treści:

  1. Grillowane warzywa
  2. Tofu z grilla
  3. Burgery warzywne
  4. Stek z kalafiora z grilla
  5. Kotlety sojowe z grilla

Przepis na grillowane warzywa

Grillowane warzywa to nie tylko dodatek do dania - jeśli będą odpowiednio przygotowane i podane, stanowią potrawę samą w sobie. Możesz grillować te pokrojone w plastry albo w kostkę - wtedy nadziej je na patyczek do szaszłyków. Podawaj je z majonezem wegańskim.

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 1 bakłażan,
  • 1 batat,
  • 1 papryka zielona,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 10 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię i bakłażana pokrój wzdłuż na paski grubości 0,5 cm. Batata obierz i pokrój w długie paski. Paprykę przekrój na 4 części.
  2. Wszystkie warzywa przełóż do dużej miski. Dodaj sos sojowy, olej, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę ostrą, tymianek oraz sól i pieprz. Odstaw na pół godziny do zamarynowania.
  3. Układaj na rozgrzanym grillu i piecz z każdej strony, aż warzywa pięknie się zrumienią.
  4. Warzywa grillowane podawaj z ulubionym sosem np. sosem pomidorowym.

Przepis na ser tofu z grilla

Jednym z niezastąpionych i błyskawicznych przepisów na wegańskiego grilla, jest ser tofu marynowany w aromatycznym, słono-ostrym sosie.

Składniki:

  • 400 g sera tofu,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 5 łyżek oleju sezamowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 dymka,
  • 3 łyżki soku z limonki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrój na plastry. Każdy z nich odsącz z nadmiaru wody w ręcznik papierowy.
  2. Ser przełóż do miski. Dodaj sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i czosnek oraz papryczkę chili. Odstaw na pół godziny.
  3. Ser tofu smaż po 2 minuty z każdej strony na dobrze rozgrzanym ruszcie.
fot. Grillowane tofu/Adobe Stock

Przepis na wegańskie burgery

Żaden wegański grill nie może obyć się bez wegańskich burgerów. Bazą naszych jest ciecierzyca, suszone pomidory i kasza manna.

Składniki:

  • 200 g ugotowanej ciecierzycy,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 4 suszone pomidory,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżka sezamu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę wraz z odrobiną wody z jej gotowania zmiksuj blenderem na gładką masę.
  2. Dodaj posiekane drobno suszone pomidory, cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszaj całość.
  3. Dodaj kaszę manną, sezam, kurkumę i kumin. Odstaw na 10 minut, aby masa stężała.
  4. Uformuj niewielkie burgery i smaż na grillu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Przepis na stek z kalafiora

Kalafior zamarynowany w paście sezamowej i przypieczony na grillu nabiera pysznego, orzechowego aromatu.

Składniki:

  • 1 kalafior,
  • 3 łyżki tahiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala,
  • natka pietruszki do podania,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Kalafiora pokrój wzdłuż na plastry.
  2. W misce wymieszaj olej z tahiną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i garam masala. Dopraw solą i pieprzem.
  3. Kalafiora smaż na grillu po 5 minut z każdej strony.
  4. Podawaj posypany pietruszką.
fot. Stek z kalafiora/Adobe Stock

Przepis na kotlety sojowe na grilla

Kotlety sojowe dostaniesz w każdym supermarkecie. Zamarynuj je w aromatycznych przyprawach i krótko grilluj na porządnie rozgrzanym ruszcie.

Składniki:

  • 1 opakowanie kotletów sojowych,
  • 2 łyżeczki kurkumy,
  • 2 łyżeczki przyprawy do karkówki,
  • 4 łyżki oleju roślinnego.

Sposób przygotowania:

  1. Kotlety sojowe przełóż do miski. Dodaj do nich kurkumę i zalej szklanką gorącej wody. Odstaw na 10 minut aż napęcznieją.
  2. Odsącz z nadmiaru wody ręcznikiem papierowym i dokładnie natrzyj olejem i przyprawą do karkówki.
  3. Smaż na rozgrzanym grillu po 2 minuty z każdej ze stron.
Reklama

Więcej wegańskich przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama