Wędzone żeberka wieprzowe - poznaj przepis na najlepsze!
Wędzone żeberka wieprzowe to rewelacyjne danie na niedzielny obiad.
Opublikowano: 08.05.2008, 12:40
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 2 kg żeberek wieprzowych,
- 21 łyżek soli,
- 3 łyżeczki saletry,
- 10 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 liście laurowe,
- 3 litry wody.
Reklama
Przygotowanie:
Wymieszać sól z saletrą i wodą. Zalać żeberka w kamiennym garnku. Następnie wsypać ziele angielskie i liście laurowe. Przykryć talerzem. Obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na 5 dni. Następnie moczyć przez godzinę w zimnej wodzie. Założyć pętelkę i osuszyć na przewiewie przez 3 godziny. Wędzić dymem przez 4 godziny.
Reklama
Reklama
Reklama