Składniki:
- 50 dag różnych dowolnie pokrojonych wędlin
- 1,5 szklanki ryżu
- płaska łyżeczka kurkumy
- 2 jajka
- 15 dag tartego sera żółtego
- pokrojona w kostkę duża cebula
- czerwona i żółta papryka pokrojone w kostkę
- 5 łyżek oliwy
- suszony tymianek
- suszone oregano
- masło
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
1. Ryż ugotuj w 2,5 szklanki wody z dodatkiem kurkumy i małej ilości soli. Ostudź. Na połowie oliwy podsmaż cebulę i paprykę. Wędlinę podsmaż na pozostałej oliwie.
2. Podsmażone składniki wymieszaj, dopraw suszonym tymiankiem i oregano oraz szczyptą soli i pieprzu. Całkowicie ostudzony ryż wymieszaj z jajkami i szczyptą pieprzu.
3. Żaroodporne naczynie wysmaruj masłem. Nałóż połowę ryżu, na nim rozłóż wędlinę z papryką, przykryj resztą ryżu. Posyp startym serem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 190 stopni i piecz
30 min, aż wierzch potrawy ładnie się zrumieni. Podawaj z ostrą sałatką (np. z kiszonych ogórków, cebuli, papryczki chili, oliwy i pieprzu).