Składniki:
ok. 80 dag mięsa od szynki,
łyżka soli peklującej,
ząbek czosnku,
łyżeczka cukru pudru,
łyżka majeranku,
pół łyżeczki kolendry mielonej,
pół łyżeczki carry,
pół łyżeczki maggi,
świeżo zmielony pieprz,
zioła prowansalskie,
100 ml wody.
Przygotowanie:
Mięso pokroić na kawałki o różnej wielkośc i- od bardzo drobnych, po nieco grubsze. Dodać przyprawy, rozgnieciony czosnek, sól, wodę i wszystko wymieszać. Wstawić na 24 h do lodówki, jeszcze raz wymieszać włożyć do woreczka (dobrze ułożyć, aby nie było wolnego miejsca między kawałkami mięsa), potem do szynkowaru i na kilka godzin do lodówki. Wraz z szynkowarem włożyć do gotującej wody i parzyć przez ok. 2 h, a następnie ostudzić wkładając szynkowar do zimnej wody. Wyjąć zawartość, przekroić wzdłuż na połowę, a potem na plastry. Pamiętać, aby wysokość wody zarówno podczas parzenia, jak i podczas studzenia była odpowiednia (wsad powinien znajdować się poniżej poziomu wody, a zamknięcie szybkowaru powyżej lustra wody).