Wątróbka z jabłkami
Wątróbkę podawaj z pieczarkami, posyp posiekaną natką. Udekoruj gałązkami natki.

Przygotowanie: 30 min * moczenie: ok. 30 min * 1 porcja: ok. 230 kcal
Składniki na 4 porcje:
- 50 dag wątróbki z kurczaka
- 4–5 cebul
- 2 kwaśne twarde jabłka
- 20 dag małych pieczarek
- majeranek
- olej
- kilka gałązek natki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
1. Wątróbkę oczyść, wymocz w wodzie lub mleku. Dobrze osusz.
2. Obrane cebule pokrój w talarki. Jabłka obierz, potnij na cząstki. Na dużej ilości tłuszczu z obu stron przysmaż wątróbkę. Dodaj cebulę i jabłka. Smaż razem 5 min. Przykryj i na wolnym ogniu duś, aż cebula zmięknie. Przypraw solą, pieprzem i majerankiem.
3. Na osobnej patelni przysmaż na rumiano plasterki pieczarek. Na koniec oprósz solą i pieprzem.
4. Wątróbkę podawaj z pieczarkami, posyp posiekaną natką. Udekoruj gałązkami natki.
Kulinarne inspiracje - forum >>