Składniki:
0,5 kg obranych ze skórki średnich twardych pomidorów,
2 jajka,
3 łyżki oleju,
1 ząbek roztartego czosnku,
1 średnia cebula drobno posiekana,
1 łyżeczka wódki,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzona 2 łyżkami wody,
0,5 kostki rosołowej (rozkruszonej),
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Pomidoy przeciąć w poprzek na pół, lekko ścisnąć i łyżeczką wybrać nasiona a następnie połówkę przekroić na cztery. Roztrzepać jajka z szczyptą soli i łyżką oleju. Na rozgrzany pozostały olej wsypać cebulę, czosnek i energicznie mieszając smażyć ok 10 - 15 sek. Wlać wódkę po brzegu patelni, włożyć pomidory i smażyć aż do wyparowania soku z pomidorów. Posolić. Popieprzyć. Dodać kostkę rosołową i cukier do smaku. Wymieszać. Wlać mąkę rozprowadzoną wodą. Zamieszać. Zagotować. Przy brzegu patelni wlać roztrzepane jajka, mieszając smażyć aż się zetną. Podawać od razu.