Reklama
Składniki:

- 30 dag makaronu sojowego
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymki
- 20 dag pieczarek
- 1 marchew
- 2–3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru (3–4 cm)
- 4 łyżki oleju
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- mielona kolendra
- przyprawa chińska „5 smaków”
- pieprz, sól

Reklama
Przygotowanie:

1. Makaron namocz w ciepłej wodzie. Odstaw na 8–10 minut. Potem osącz, przełóż do miski i przykryj, żeby nie wysychał.

2. Warzywa w zależności od gatunku obierz, oczyść, opłucz. Marchew i paprykę pokrój w małe słupki. Dymkę pokrój razem ze szczypiorem na ukośne kawałki długości 3 cm. Imbir i czosnek obierz i drobno posiekaj. Pieczarki umyj pod bieżącą wodą, pokrój na plasterki.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Włóż przygotowane warzywa.Lekko wymieszaj i posyp solą, szczyptą kolendry, pieprzu i przyprawy „5 smaków”. Smaż na średnim ogniu, cały czas mieszając, 5–6 minut.

Reklama

4. Do podsmażonych warzyw wrzuć osączony makaron. Skrop sosem sojowym. Duś pod przykryciem 3–4 minuty.

Reklama
Reklama
Reklama