Warzywa duszone w kociołku

Składniki:
- polędwiczka wieprzowa (35 dag)
- cukinia
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej
- 3 średnie kolorowe papryki
- 1/2 zielonego kalafiora
- 2 łodygi selera naciowego
- duży pomidor
- 2 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- tymianek
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
1. Cukinię umyj, odetnij końce, pokrój w kostkę. Papryki oczyść, pokrój w dużą kostkę. Fasolkę oczyść. Seler naciowy i pomidor pokrój na kawałki. Kalafior podziel na różyczki.
2. Czosnek rozgnieć, szalotkę drobno pokrój. Podsmaż krótko na 4 łyżkach oliwy. Dodaj wszystkie warzywa oprócz pomidora. Smaż, cały czas mieszając, około 3 min na dużym ogniu.
3. Następnie dodaj pomidor, podlej 1/4 szklanki wody, oprósz tymiankiem, solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Przykryj i duś około 10 min.
4. Mięso oprósz pieprzem i obsmaż na rumiano na pozostałej oliwie. Dołóż do warzyw. Duś razem kolejne 15 min. Podawaj z pieczywem lub ugotowanym na sypko ryżem.