Uszka z mięsem mielonym. Sprawdź tradycyjny przepis
Na farsz do uszek z mięsem mielonym potrzebujesz np. mielonego mięsa z indyka lub kurczaka. Pomimo że uszka domowej roboty są dość czasochłonne, to niezastąpiony dodatek do czerwonego barszczu. Wzbogać smak farszu cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Resztę przypraw możesz dobrać według własnych upodobań.
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Na ciasto do uszek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
 - ok. 1/3 szklanki wody,
 - jajko,
 - 2 łyżki oleju.
 
Na farsz do uszek z mięsem:
- 30 dag mielonego mięsa z indyka,
 - cebula,
 - 3 ząbki czosnku,
 - sól,
 - pieprz.
 
Przygotowanie:
Najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania uszek z mięsem mielonym, jest proces ich lepienia. Samo zagniatanie ciasta i przyrządzanie farszu do uszek to dość szybki proces.
- Z podanych powyżej składników, zagnieć elastyczne i gładkie ciasto - podobne jak do pierogów.
 - Przykryj je ściereczką, w tym samym czasie przystąp do przygotowania farszu do uszek z mięsem mielonym.
 - Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę.
 - Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
 - Czosnek i cebulę dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
 - Ciasto na uszka cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
 - Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
 - Gotowe uszka z mięsem mielonym wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
 
Gdy przyrządzisz uszka z mięsem mielonym, koniecznie przygotuj także barszcz czerwony z naszego przepisu.
	Zobacz więcej przepisów na tradycyjne dania:
	Żeberka w miodzie
	Jakie przyprawy do bigosu?
	Przepis na flaki wołowe

