Reklama
Składniki:

- 4 udka z kurczaka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 połówki brzoskwiń (z puszki lub świeżych)
- 4 łyżki oleju
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Reklama

Sos:
- 200 ml kremówki 30-proc.
- pół tabliczki białej czekolady (5 dag)
- 5 dag rokpola
- biały pieprz
- sól

Przygotowanie:

1. Udka kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj pieprzem i solą z dodatkiem zmiażdżonego ząbka czosnku. Skrop sokiem z cytryny. Przykryj, odstaw na 30 min do lodówki.

2. Udka zrumień na oleju. Podlej kilkoma łyżkami wody. Przykryj i duś na wolnym ogniu około 10 min.

Reklama

3. Przygotuj sos. W rondelku zagotuj śmietanę. Odstaw z ognia. Włóż połamaną czekoladę i mieszając, rozpuść. Dodaj starty ser. Sos dopraw pieprzem i ew. solą. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż udka i pokrojone brzoskwinie. Polej sosem. Zapiekaj 5–6 min w piekarniku nagrzanym do 200 st.

Reklama
Reklama
Reklama