Udka w śmietanie z tymiankiem

Opublikowano: 01.07.2009, 10:05
Reklama
Składniki:
- 8 pałek z kurczaka
- 1–2 łyżki mąki
- pół szklanki śmietany
- zioła: majeranek lub tymianek
- sól
- pieprz
Reklama
Przygotowanie:
1. Pałki (możesz wziąć 4 udka zamiast 8 podudzi, czyli tzw. pałek) opłucz, osusz.
2. Natrzyj solą i pieprzem, włóż do żaroodpornego naczynia, obłóż gałązkami ziół, przykryj, odstaw na 1–2 godziny w chłodne miejsce.
3. Wyjmij zioła, podlej udka 1,5 szklanki posolonej wody, naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C, piecz ok. 30 min.
Reklama
4. Udka wyjmij, do sosu dodaj śmietanę wymieszaną z mąką i posiekane zioła, przypraw do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, włóż mięso, piecz jeszcze 10–15 min bez przykrycia, obłóż udka ziołami.
Reklama
Reklama
Reklama