Udka kurczaka z grilla

Opublikowano: 24.10.2007, 11:00
Reklama
Składniki:
- 4 nieduże udka kurczaka (ok. 1 kg)
- 1 szklanka soku pomidorowego (najlepiej świeżego, ale może być z kartonu)
- ostra papryka w proszku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- 2 ząbki czosnku
Reklama
Przygotowanie:
Udka opłukać, osuszyć, z dojrzałych pomidorów wycisnąc sok (można użyć soku z kartonu lub przecieru pomidorowego), przyprawić solą, świeżym pieprzem i pikantną papryką, połączyć z posiekanym lub roztartym czosnkiem. Do przygotowanej marynaty włożyć udka, naczynie przykryć, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Osączyć z marynaty, ułożyć na tackach, do grillowania, piec ok. 15 minut z każdej strony, skrapiając marynatą. Przed zestawieniem z rusztu sprawdzić, czy mięso przy kości jest upieczone, podawać z warzywami.
Reklama
Reklama
Reklama