Reklama
Składniki:

4 udka z kurczaka,
4 pory
12,5 dag masła,
100 ml rosołu
sok z 1 cytryny,
kilka plasterków cytryny,
8 fioletowych winogron,
8 połówek orzechów włoskich,
pieprz,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso obsmażyć na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron. Doprawić sokiem z cytryny. Oprószyć solą i pieprzem. Wlać rosół. Dusić pół godziny. Umyte pory oczyścić, pokroić w cienkie plasterki. Wsypać do garnka kwadrans przed końcem duszenia dodać do rondla. Uduszone pory wyłożyć na półmisek, położyć na nie porcje mięsa. Potrawę udekorować plasterkami cytryny, winogronami i orzechami. Polać sosem pozostałym w trakcie duszenia.

Reklama
Reklama
Reklama