Udka kurczaka w sosie pieprzowym

Składniki:
8 udek z kurczaka,
1 łyżka siekanej natki,
2 marchewki,
2 cukinie,
20 ziarenek pieprzu zielonego,
kilka ziarenek pieprzu czarnego,
sól,
1/4 szklanki oleju aromatyzowanego,
sok z 1 cytryny,
plasterki cytryny.
Przygotowanie:
Pieprz delikatnie zmiażdżyć, zalać olejem i pozostawić na dobę. Marchewki obrać, umyć. Cukinie umyć, pozbyć się końców, usunąc gniazda nasienne. Wsypać na 5 min do osolonego wrzątku, wyjąć, odsączyć, pokroić w słupki. Wymieszać z 2-3 łyżkami oleju, szczyptą soli i natką. Udka umyć, ostrym nożem wyjąć z nich kości, w puste miejsca wsypaćwarzywa. Pomalować olejem. Oprószyć solą. Każde udko owinąć folią aluminiową. Ułożyć na blasze. Piec w temp. 200 st. C przez 30 minut. Wyjąć. Pozostawić do ostudzenia. Małą ilość oleju rozetrzeć z sokiem z cytryny i zmacerowanym pieprzem. Delikatnie osolić. Zdjąć folię. Pokroić na plasterki, polać sosem pieprzowym. Udekorować cytryną.