Reklama
Składniki:

5 gałązek tymianku,
6 dag solonego masła,
sok z 1 cytryny,
4 kromki chleba tostowego,
pieprz cayenne,
4 filety z dorsza,
sól,
pieprz,
100 ml białego wina,
100 ml wywary z ryby,
125 g śmietany,
3 dag zimnego masła,
3 łyżki bitej śmietany.

Reklama
Przygotowanie:

Posiekać tymianek. Piekarnik nagrzać do temp. 220 st. Mikserem ubić na pianę łyżkę masła i sok z połowy cytryny ubić na pianę. Usunąć skórkę od chleba. Zetrzeć miąższ. Wymieszać z ubitym masłem. Przyprawić pieprzem cayenne i wymieszać z liśćmi tymianku. Umytą i osuszoną rybę skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w wysmarowanej tłuszczem formie sufletowej. Posmarować masą tymiankową. Wlać 50 ml wina. Piec w temp. 220 st. C przez 10 minut. Wywar wlać do rondla. Pozostałe 50 ml wina i śmietanę wlać do niego. Odparować do połowy. Wsypac wiórki masła. Przetrzeć. Dodać przyprawy do smaku. Wymieszać z bitą śmietaną. Serwować z dorszem.

Reklama
Reklama
Reklama