Reklama
Składniki:

75 dag wędzonego pstrąga,
3 łyżki majonezu,
3 łyżki śmietany,
2 łyżki białego wina,
1 łyżka żelatyny,
sok z cytryny,
2 białka,
1 cebula,
1 gożdzik,
po 2 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu,
sól,
cukier,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Zagotować szkalnkę wody z ziarnami ziela i pieprzu oraz pokrojoną cebulą. Posolić. Przykryć. Zagotować. Po czym zdjąć przykrywkę. Gotować, aż połowa wody odparuje. Przecedzić. Z obaranej ze skórki ryby usunąć ości. Skropić sokiem z cytryny. Zmiksować z majonezem i śmietaną. Popierzyć. Połączyć z żelatyną. Włożyć do lodówki na 60 minut. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z gęstniejącą masą rybną. Rozłożyć do filiżanek i wstawić do lodówki. Poczekać, aż stężeje. Przełożyć na talerze.

Reklama
Reklama
Reklama