Tuńczykowa tarta

Składniki:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej,
pół kostki masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz,
tłuszcz do posmarowania formy.
Farsz:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2/3 szklanki keczupu,
15 dkg tartego żółtego sera,
2 cebule,
2 łyżki oleju,
2 łyżki posiekanej bazylii,
20 czarnych oliwek.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z: mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować. Wylepić formę. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Obraną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Tuńczyka połączyć z cebulą, keczupem, przyprawić, delikatnie wymieszać. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz, położyć oliwki, posypać bazylią i serem. Piec 25 minut.