Tuńczykowa cielęcina

Opublikowano: 08.04.2008, 13:39
Reklama
Składniki:
1 kg udźca cielęcego,
5 łyżek oleju,
sól, pieprz,
1 szklanka bulionu.
Sos:
1 żółtko,
100 ml oleju,
1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
1/2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżki białego octu winnego,
2 łyżki kaparów,
sól,
pieprz.
Reklama
Przygotowanie:
Umyte i oszuszone mięso natrzeć solą i pieprzem. Zarumienić na rozgrzanym tłuszczu. Wlać bulion. Dusić 40 minut. Roztrzepać żółtko z sokiem cytrynowym. Dolewać olej, stale ucierając. Ucierać aż powstanie gęsty sos majonezowy. Odsączonego z zalewy tuńczyka rozdrobnić. Dodać do sosu razem z kaparami i octem winnym. Dodać sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać. Pokroić mięso w plastry. Ułożyć na talerzu. Polać sosem.
Reklama
Reklama
Reklama