Reklama
Składniki:

80 dag świeżego tuńczyka,
2 marchewki,
duży por,
2 garście kiełków sojowych,
6 liści kapusty pekińskiej,
4 łyżki masła,
3 łyżki mąki,
2 szklanki bulionu warzywnego,
5 łyżek białego wytrawnego wina,
2 żółtka,
łyżka mleka,
oliwa,
pieprz,
sok z cytryny,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Przygotowaną rybę skropić sokiem z cytryny. Posypać solą i pieprzem. Umyte warzywa pokroić w duże kawałki i usmażyć na oliwie na półtwardo. Posolić. Popierzyć. Z dwóch łyżek masła i maki przygotować jasną zasmażkę. Zalać bulionem i winem. Gotować 12 minut. Stale mieszać. Rozetrzepać żółtka z mlekiem. Wlać. Dodać pozostałe masło. Zagotować. Rybę obsmażyć na rozgrzanej oliwie. Pokroić na grube plastry. Warzywa rozłożyć na talerze. Ułożyć na nich tuńczyka. Polać sosem.

Reklama
Reklama
Reklama