Reklama
Składniki:

- 150 g mąki pszennej
- duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 ugotowanych ziemniaków
- 250 g mrożonych truskawek
- sól jajko
- śmietana
- masło
- bułka tarta (do zasmażki)

Reklama
Przygotowanie:

Ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj oba rodzaje mąki, jajko i sól. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części, uformuj z nich wałki o średnicy 3 cm i pokrój na kawałki grubości 3 cm. Z każdego kawałka zrób mały placuszek, na środku którego połóż małą truskawkę. Dokładnie zlep brzegi, formując kulkę. Knedle wrzucaj partiami na wrzącą, lekko osoloną wodę. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez kilka minut. Podawaj polane śmietaną i zrumienioną na maśle bułką.

Reklama
Reklama
Reklama