Składniki:
- troć o wadze ok. 1 kg
- 1,25 kg gruboziarnistej soli
- 3 białka jajek
Na sos:
- 10 dag suszonych żurawin amerykańskich
- mały ogórek
- 1/2 pęczka kolendry
- limonka
- 50 ml jasnego octu balsamicznego
- 40 g cukru żelującego (2:1)
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Troć opłucz, osusz. Sól wymieszaj z białkami. Blaszaną formę wyłóż papierem do pieczenia. Umieść w niej 1/2 soli, połóż na niej rybę. Przykryj resztą soli, dociśnij. Piecz ok. 30 min w temperaturze 200 st.
2. Ogórek opłucz i pokrój w drobną kostkę. Limonkę sparz, osusz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Kolendrę opłucz, listki posiekaj. Żurawinę grubo posiekaj. Ocet gotuj 3 min z cukrem żelującym. Dodaj ogórki, skórkę i sok z limonki, żurawinę, gotuj 2-3 min na bardzo małym ogniu. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kolendrę i oliwę. Ostudź.
3. Usuń skorupę z soli, rybę wyfiletuj. Filety z troci ułóż na półmisku. Podawaj z sosem.