Tradycyjny schab

Opublikowano: 23.11.2007, 09:45
Reklama
Składniki:
- 60 dag schabu środkowego bez kości
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
- tarta bułka
- sól
- pieprz
- plasterki żółtego sera
- plastry ananasa
- smażone w cukrze borówki
- liście sałaty
- zielenina
Reklama
Przygotowanie:
Schab opłukać, starannie osuszyć, ostrym nożem naciąć boki, pokroić na plastry grubości 1,5-2 cm, delikatnie rozbić tłuczkiem lub dłonią, cienko posypać solą i pieprzem. Na jeden talerzyk wysypać mąkę, na drugi tartą bułkę, na trzecim roztrzepać jajko, dodając do niego sól i pieprz. Maczać mięso kolejno w mące, potem w jajku i tartej bułce. Kotlety kłaść na rozgrzany tłuszcz. Zrumienić z obu stron, podgrzewać chwilę na zmniejszonym ogniu. Na każdym kotlecie położyć ser, na nim plaster ananasa i łyżeczkę borówek.
Reklama
Źródło: "Przyjaciółka"
Reklama
Reklama
Reklama