Reklama
Składniki:

- po 30 dag wołowiny i wieprzowiny bez kości
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- olej
- tarta bułka
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Kajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij.
2. Mięso opłucz, osusz, pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, przepuść przez maszynkę do mielenia razem z mięsem.
3. Do przygotowanego mięsa dodaj odciśniętą bułkę i jajko. Dokładnie wyrób masę, przypraw ją solą i pieprzem.
4. Z masy mięsnej formuj średniej wielkości kule, lekko je spłaszcz, panieruj w tartej bułce.
5. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź kotlety i smaż je z obu stron na złoty kolor. Potem zmniejsz ogień, przykryj patelnię i trzymaj je jeszcze 7–10 minut, by doszły w środku.

Reklama
Reklama
Reklama