Warzywa, placki pszenne, sos i przyprawy: oto idealny, szybki i tani przepis na wegetariańską tortillę
Tortilla wegetariańska to pyszny pomysł na lekki obiad czy kolację, ale sprawdzi się też jako szybka przekąska. Przygotujesz ją w kilka chwil. Dodaj ulubioną mieszankę warzyw, aromatyczne przyprawy oraz lekko ostry, aromatyczny sos czosnkowy. Na koniec wszystko podpiecz i gotowe. Zobacz ten prosty przepis na bezmięsną tortillę.
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 opakowanie placków do tortilli (4 sztuki),
 - czerwona cebula,
 - 100 g czerwonej fasoli,
 - gotowa mieszanka jarzynowa z puszki,
 - duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych,
 - 150 g tartego żółtego sera,
 - sól i pieprz,
 - majeranek,
 - słodka papryka mielona.
 
Składniki na sos czosnkowy:
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego w temp. pokojowej,
 - 2 ząbki czosnku,
 - 3 łyżki majonezu,
 - pieprz,
 - sól,
 - szczypta koperku.
 
Przygotowanie:
Tortilla wegetariańska to nie tylko świetny pomysł na obiad czy kolację. Możesz także przygotować ją jako główną część lunchboxa do pracy czy szkoły. Tak przygotowana tortilla jest pełnowartościowym posiłkiem - zawiera odpowiednią dawkę węglowodanów, a także warzywa i białko w postaci sosu jogurtowego oraz sera.
Sposób przygotowania:
- Placki tortilli rozłóż na kawałkach folii aluminiowej.
 - Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a jeśli używasz zwykłych pomidorów - pokrój je w kostkę.
 - Cebulę także pokrój w kostkę lub w piórka.
 - Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż jogurt i majonez, a następnie przeciśnij czosnek przez praskę.
 - Całość wymieszaj i dodaj przyprawy oraz koperek.
 - Na każdym placku tortilli ułóż ser żółty oraz wszystkie warzywa.
 - Dodaj po kilka kleksów sosu i zwiń tortillę. Następnie każdą z nich owiń folią, aby się nie rozpadły.
 - Podgrzej lekko w piekarniku nastawionym na 150-180 stopni. Wystarczy ok. 7-10 minut.
 
	Czytaj także:
	Przekąski z tortilli
	Przepis na domową tortillę
	Roladki z tortilli i łososia
 

