Reklama
Składniki:

- 70 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki stopionego masła
- łyżka mąki
- pół szklanki bulionu
- 9 łyżek startego żółtego sera do posypania
- sól
- pieprz

Reklama

Na omlety:
- 12 jajek
- 4 łyżki masła
- 12 łyżeczek zimnej wody
- sól
- pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

1. Na farsz pieczarki umyj, osusz, drobno pokrój, obsmaż na maśle, dodaj posiekaną cebulę, duś razem kilka minut. Posyp mąką, zasmaż, podlej bulionem (może być z kostki), wymieszaj, gotuj kilka minut,
aż całkowicie odparuje woda.

2. Na omlety roztrzep jajka z wodą, przypraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Na patelni rozgrzej masło, ale uważaj, by się nie zrumieniło, wlej 1/4 masy, usmaż omlet z obu stron. W ten sam sposób przygotuj pozostałe 3 omlety.

Reklama

3. Blachę wyłóż papierem pergaminowym, połóż omlet, posmaruj farszem, posyp serem. Ułóż na nim następny omlet, farsz i ser itd. Na wierzchu powinien być omlet, posyp go serem, ozdób pieczarkami. Zapiekaj 20 min w temp. 200 st. C.

Reklama
Reklama
Reklama