Reklama

Łazanki to nazwa kwadratowego płaskiego makaronu, ale też potrawy z tymże makaronem, duszoną białą kapustą w roli głównej, z dodatkiem grzybów i mięsa. Łazanki wielu osobom kojarzą się z peerelowskimi stołówkami, jednak okazuje się, że przywędrowały do Polski w XVI wieku i to prosto z Włoch za sprawą królowej Bony. Inne źródła podają, że mają swoje źródło w kuchni litewskiej i ukraińskiej.

Reklama

Niezależnie od pochodzenia dzisiaj łazanki budzą ambiwalentne uczucia: dla jednych jest to sentymentalne danie z dzieciństwa, ale dla innych - ciężka mało ciekawa potrawa, którą najlepiej omijać szeroki łukiem. Jeżeli należysz do tej pierwszej grupy, spróbuj przepisu na łazanki w nieco mniej popularnej wersji – z piekarnika.

Jak zrobić zapiekane łazanki?

Składniki:

  • 1 kg białej kapusty
  • kilka pieczarek lub grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • masło
  • sól i pieprz do smaku
  • opakowanie makaronu do łazanek
  • bułka tarta
  • kilka łyżek startego żółtego sera do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę obierz z wierzchnich liści, opłucz, przekrój na pół, wytnij twardy środek, a następnie gotuj przez około 30 minut w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na oleju, następnie dodaj pieczarki lub obgotowane wcześniej grzyby leśne. Duś całość aż do miękkości. Dodaj sól i pieprz do smaku.
  3. Do grzybów z cebulką dodaj poszatkowaną kapustę i jeszcze przez chwilę razem gotuj.
  4. Makaron ugotuj w osolonej wodzie według informacji na opakowaniu. Połącz z kapustą. Spróbuj dania i ewentualnie jeszcze dopraw solą lub pieprzem.
  5. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Do środka włóż makaron z kapustą, całość posyp żółtym serem.
  6. Zapiekaj w temperaturze 180°C przez 20 minut.

Zapiekane łazanki można podawać z sosem grzybowym lub pomidorowym.

Zapiekane łazanki
Zapiekane łazanki z serem, fot. Adobe Stock, qwartm

Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama