Te puszyste naleśniki po turecku odmienią każdy obiad. Ciasto to tylko 6 składników
Puszyste naleśniki po turecku, czyli gözleme lub akıtma, to kulinarna perełka Bliskiego Wschodu, którą bez problemu przygotujesz w domu. Wystarczy kilka prostych składników i odrobina czasu, by na stole pojawiły się placuszki idealne na obiad, kolację lub leniwe śniadanie na słono.

Kojarzymy turecką kuchnię głównie z kebabem, ale choć ta pyszna, krzepiąca duszę i serce przekąska jest pyszna i o nic nie pyta, Turcja kulinarnie ma znacznie więcej do zaoferowania.
Naleśniki po turecku, znane też jako gözleme (w wersji z nadzieniem) lub akıtma (podobne do naszych pancake'ów), to wyjątkowe danie, które zachwyca miękkim, puszystym ciastem i aromatycznym wnętrzem. Zrobisz je zaledwie z kilku składników, które na pewno masz już w kuchni, a dodatki dopasujesz do swojego gustu i preferencji.
Co to są naleśniki po turecku?
Naleśniki po turecku to nieco inna wersja znanych nam klasycznych naleśników. Mają grubsze, bardziej puszyste ciasto i często są smażone na maśle lub oliwie, a nie - tak jak u nas - na oleju.
Tradycyjnie nadziewa się je szpinakiem, białym serem, mięsem mielonym lub ziemniakami z cebulką. Popularna jest także wersja bez nadzienia, podawana najczęściej na słodko, np. z miodem lub jogurtem.
Ciasto na naleśniki po turecku: prosty przepis
Do zrobienia ciasta na tureckie naleśniki nie potrzebujesz wiele, ale przepis jest nieco bardziej rozbudowany, niż ten na nasze klasyczne placuszki. Za aksamitną i puszystą fakturę odpowiada tu przede wszystkim ubijanie jajek (jak do omleta) oraz dodatek jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 2 jajka,
- szklanka mleka,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- 1.5 szklanki mąki pszennej,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce ubij krótko jajka (w całości). Po 2-3 minutach wymieszaj je z mlekiem i jogurtem i zmiksuj jedynie do połączenia składników.
- Dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj do uzyskania gładkiego, nieco gęstszego niż naleśnikowego ciasta.
- Odstaw na 10-15 minut, by ciasto odpoczęło.
- Rozgrzej patelnię z odrobiną masła lub oliwy i smaż naleśniki na średnim ogniu, po 1-2 minuty z każdej strony, aż będą złote i lekko "napuszone".
- Na koniec wypełnij wybranym nadzieniem i udekoruj świeżymi ziołami.

Pomysły na nadzienie do gözleme
Naleśniki po turecku najczęściej podaje się na słono, w wersji mięsnej lub wege. Możliwości są niemal nieograniczone - możesz przygotować je w wersji bolognese (bardziej po włosku), z fetą i grillowanymi warzywami (na wzór grecki) albo w tradycyjnej formie, czyli z serem i ziołami. Możesz też śmiało wybrać składniki, które akurat masz w lodówce i zrobić pyszny "farsz z resztek".
Naleśniki po turecku z serem
Składniki:
- 150 g sera feta lub sera typu bałkańskiego (z mleka owczego),
- garść świeżej świeżyć ziół (np. pietruszka, koperek, kolendra),
- świeżo mielony pieprz.
Sposób przygotowania:
Rozkrusz ser w misce, dodaj posiekane zioła i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku pieprzem. Tak przygotowany farsz rozsmaruj na jednej połowie naleśnika, złóż go jak pieroga i podsmaż jeszcze chwilę z obu stron, aż ser się lekko rozpuści.
Naleśniki po turecku ze szpinakiem
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku (lub 100 g mrożonego, ale dobrze odciśniętego),
- mała cebula,
- ząbek czosnku,
- łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak (świeżego nie musisz kroić). Smaż kilka minut, aż szpinak zmniejszy objętość (jeśli używasz świeżego) lub odparuje (jeśli używasz mrożonego). Dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej. Gotowy farsz lekko przestudź i nakładaj na naleśniki.
Naleśniki po turecku z mięsem
Składniki:
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej wołowo-wieprzowego lub z indyka),
- mała cebula,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu),
- sól i pieprz do smaku,
- łyżka oliwy lub masła klarowanego.
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż, aż całkowicie się zetnie i zarumieni. Dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj, a następnie podsmaż jeszcze kilka minut, aż mięso będzie aromatyczne i lekko soczyste. Przestudź farsz i nakładaj na naleśniki - najlepiej złóż je na pół i podsmaż jeszcze chwilę z obu stron.
Czytaj także:
- Jak zrobić francuskie naleśniki z wiśniami?
- Naleśniki ze szpinakiem i fetą
- Z czym zrobić naleśniki na słodko i na słono?