Tarta ziemniaczana

Składniki:
1 i 1/4 kg ziemniaków,
3 jajka,
35 dag mąki pszennej,
20 dag masła,
2 czerwone cebule,
ząbek czosnku,
1/4 l śmietany,
natka pietruszki,
curry,
sól,
pieprz,
masło do formy.
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto z mąki, 15 dag schłodzonego masła, 1 jajka, 2 - 3 łyżek wody i 1,2 łyżeczki soli. Uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić na 20-40 minut do lodówki.
Ziemniaki pokroić je w jak najcieńsze plastreki. Dodać posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Przyprawić solą i pieprzem. Wrzucić do garnka na resztę rozgrzanego masła. Smażyć przez 5-7 minut.
2/3 ciasta rozwałkować na dość gruby placek, wylepić nim wysmarowane masłem dno i boki tortownicy. Ułożyć ziemniaki z cebulą i czosnkiem. Roztrzepać śmietanę i jajka, doprawić solą, pieprzem i curry. Dodać posiekaną natkę. Masę wlać do tortownicy.
Resztę ciasta rozwałkować, przenieść za pomocą wałka na formę, przykrywając wierzch tarty. Brzegi dokładnie zlepić. Wierzch ponakłuwać widelcem. Piec przez około 1 godzinę w temperaturze 225 stopni.