Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej,
pół kostki masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz
tłuszcz do posmarowania formy.
Farsz:
2 ziemniaki,
4 pomidory,
czarne oliwki,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
15 dag sera mozzarella,
1 ząbek czosnku,
oliwa z oliwek,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Ser rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem. Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec 25 minut.