Reklama
Składniki:

Ciasto:
12,5 dag mąki pszennej,
1 żółtko,
sól,
gałka muszkatołowa,
woda,
Nadzienie:
po 50 dag białych i zielonych szparagów,
sól,
2 jajka,
100 ml bitej śmietany,
5 dag parmezanu,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Z podanych składników wyrobić ciasto. Rozwałkować do wielkości nieco większej niż forma do tarty. Formę wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Obrać szparagi (białe - całe, zielone - tylko dolną część) i obgotować je w osolonej wodzie ok. 5 minut. Odsączyć i ułżyć na cieście.
Jajka, śmietanę i ser roztrzepać z solą i pieprzem. Polać na szparagi. Tartę piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni ok. 45-50 minut.

Reklama
Reklama
Reklama