Reklama
Składniki:

Ciasto:
30 dag mąki,
12,da5 g zimnego masła,
1 żółtko,
łyżka zimnej wody,
sól,
pieprz,
tłuszcz do posmarowania formy.
Nadzienie:
pół kurczaka,
15 dag pieczarek,
1 papryka,
5 dag śliwek suszonych,
1 jajko,
natka pietruszki,
oliwa,
sól,
pieprz.

Reklama
Przygotowanie:

Podzielić mięso na porcje. Usmażyć. Posiekać. Śliwki pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić, drobno pokroić. Paprykę i posiekany czosnek lekko przesmażyć na oliwie, połączyć z pozostałymi składnikami, przyprawić ostro, wymieszać z jajkiem. Zagnieść kruche ciasto z: mąki, masła, żółtka, dodając wodę i przyprawy. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową. Włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama