Tarta z karczochami

Składniki:
1 żółtko,
50 dag mąki pszennej,
1 kostka masła,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
6 karczochów,
10 dag tartego parmezanu,
4 pomidory,
20 dag żółtego sera,
1 papryczka chili,
2 cebule czerwone,
2 jajka.
Przygotowanie:
Z mąki, żółtka, masła, soli i proszku do pieczenia zagnieść ciasto i schłodzić je w lodówce.
Karczochy obrać z wierzchnich liści i kwiatostanów, pokroić w ćwiartki o grubości kilku milimetrów. Na palteni obsmazyć pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę i pomidory. Po 20 minutach dodać karczochy. Doprawić do smaku. Starty żółty ser
zmieszać z parmezanem. Farsz wymieszać z jajkami. Natłuszczoną formę wyłożyć ciastem, następnie wyłożyć farsz i posypać serem.
Piec w temperaturze 220 stopni przez 50 minut.