Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis
Aromatyczne jarzyny zapieczone na kruchym spodzie, w drożdżowym pierogu lub masie ziemniaczanej z mlekiem będą smakować całej rodzinie.

Opublikowano: 03.01.2013, 09:57
Reklama
Ilość kalorii: 520
Czas przygotowania: 90 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
- 30 dag mąki orkiszowej (chlebowej, ekologicznej)
- 20 dag masła
- łyżeczka cukru pudru
- jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
Reklama
Nadzienie:
- 2 fenkuły
- 10 dag szynki dojrzewającej w plasterkach
- szklanka śmietany 18-proc.
- 4 jajka
- 5 dag startego ostrego sera
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Reklama
- Mąkę przesiej z cukrem i solą. Obłóż pokrojonym masłem, posiekaj. Dodaj jajko i śmietanę. Składniki posiekaj, zagnieć ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię i chłodź 30 minut.
- Rozwałkuj ciasto na placek grubości 3 mm i średnicy większej niż forma (ok. 24 cm). Placek przenieś na wałku, ułóż w natłuszczonej i posypanej bułką formie. Nakłuj widelcem, piecz 10 minut (200 st.).
- Fenkuły oczyść, opłucz, pokrój na paski, wyłóż na podpieczone ciasto, przekładając je plasterkami szynki. Śmietanę roztrzep z jajkami, dopraw mieloną gałką, solą i pieprzem. Nadzienie zalej masą jajeczną. Wierzch posyp startym ostrym serem. Tartę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut.
Reklama
Reklama
Reklama