Reklama
Składniki:

30 dag mąki pszennej,
10 dag masła,
1 jajko,
1 kg dyni,
1 łyżka masła,
2 łyżki pestek dyni,
sól.

Reklama
Przygotowanie:

Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko i sól. Zagnieść kruche ciasto, owinąć w folię, wstawić na godzinę do lodówki. Dynię obrać, usunąć miąższ z pestkami, twardy miąższ pokroić na kawałki, włożyć do garnka, dodać łyżkę masła, podlać małą ilością wody. Dusić pod przykryciem, aż do lekkiego rozgotowania, posolić. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, wyłożyć nim formę, nakłuć, podpiec 10 min w temperaturze 200 stopni. Nałożyć dynię, posypać pestkami, piec 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama