Reklama
Składniki:

Ciasto:
- 20 dag masła
- 25 dag mąki
- 2 żółtka
- szczypta soli

Farsz:

- 45 dag brukselki
- 3 jajka
- 10 dag tartego sera tylżyckiego
- 3 łyżki śmietany 18-proc.
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Brukselkę oczyść, opłucz, gotuj około 10 min w lekko osolonej wodzie. Dobrze osącz na sitku.

2. Jajka wymieszaj ze śmietaną, serem, dopraw sporą szczyptą gałki muszkatołowej, solą oraz pieprzem.

Reklama

3. Z posiekanego zimnego masła, mąki, żółtek i szczypty soli szybko zagnieć kruche ciasto. Wyłóż nim boki i dno okrągłej foremki. Brukselkę wymieszaj z masą jajeczną. Przełóż do foremki. Skrawki ciasta rozwałkuj, wykrój paski i rozłóż na tarcie, tworząc dekoracyjną kratkę. Piecz około 40 min w temperaturze 190 stopni, aż masa się zetnie, a wierzch tarty przyrumieni.

Reklama
Reklama
Reklama