Reklama
Składniki:

- opakowanie ciasta francuskiego (45 dag)
- 2 duże pęczki botwinki
- 30 dag szynki
- 30 dag sera białego mielonego
- 10 dag sera feta
- 2 jajka
- 2 łyżki bułki tartej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz

Reklama
Przygotowanie:

1. Botwinkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, otrząśnij. W płaskim rondlu zagotuj wodę, do wrzątku włóż botwinkę, blanszuj 3 minuty, odcedź na sitku z nadmiaru wody. W razie potrzeby odciśnij w dłoniach. Pokrój na duże kawałki.

2. Szynkę pokrój w niewielką kostkę, wymieszaj z twarogiem i pokrojoną drobno fetą, jajkami, bułką tartą i pokrojoną botwinką. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Reklama

3. Ciastem wyłóż foremkę średnicy ok. 20 cm, wyrównaj brzegi. Resztę ciasta pokrój ostrym nożem w cienkie paseczki. Farsz wyłóż na ciasto, wyrównaj, udekoruj paskami ciasta. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni C na 25 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 190 stopni C i piecz kolejne 15 minut. Wierzch tarty przed upieczeniem możesz posmarować jajkiem.

Reklama
Reklama
Reklama