Reklama
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki pszennej (ok. 1.5 szklanki),
12,5 dag zimnego masła,
lodowata woda,
szczypta sól,
1 żółtko,
Nadzienie:
25 dag pokruszonych orzechów włoskich,
8 dag cukru,
8 dag masła.

Reklama
Przygotowanie:

Z podanych składników wyropić ciasto. Wyłożyć ciastem formę do tarty i nakłuć w wielu miejscach widelcem wstawić na godzinę do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto wyjąć z lodówki, przykryć folią aluminiową wraz z brzegami, użytku) i wstawić do piekarnika na 20 minut. Rozpuscić masło, dodać cukier i 4 łyżki wody. Wsypać orzechy. Smażyć razem 10 minut. Na przestudzone ciasto wylać masę orzechową i piec jeszcze 30 min w temperaturze 180 stopni aż zbrązowieje.

Reklama
Reklama
Reklama