Tarta marchewkowa

Opublikowano: 09.05.2008, 23:35
Reklama
Składniki:
25 dag mąki,
6 jajek,
12,5 dag masła,
1 kg marchewek,
1 szklanka śmietany 18%,
3 łyżki śmietany kremówki,
sól,
cukier,
pieprz,
tarta gałka muszkatołowa,
1 łyżeczka suszonej natki pietruszki i szczypiorku,
2 łyżki bułki tartej,
pół pęczka szczypiorku dla dekoracji.
Reklama
Przygotowanie:
Sprządzić kruche ciasto. Formę natłuścić i oprószyć mąką. Wylepić ciastem. Ponakłuwać. Włożyć do lodówki na pół godziny. Obrane marchewki gotować 10 minut w wodzie z małą ilością soli. Odcedzić. Zalewa: zmiksować jajka ze śmietaną. Przyprawić. Wsypać zieleninę. Ciasto wyjąć z lodówki. Oprószyć bułką tartą. Ułożyć marchewki. Zalać zalewą. Piec w temp. 175 st. C przez 50 minut.
Reklama
Reklama
Reklama