Tarta kalabryjska

Składniki:
30 dag mąki
pszennej,
1 kostka masła,
1 żółtko,
1 łyżka zimnej wody,
1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek,
2 pomidory,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka masła,
20 dag startego żółtego sera,
sól,
pieprz.
Przygotowanie:
Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dusić razem z pokrojnymi w kostkę pomidorami i połówkami oliwek, wlać śmietanę, przyprawić.
Z mąki, masła, żółtka, soli i wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć farsz, posypać serem. Piec przez 25 minut.