Reklama
Składniki:


30 dag mąki

Reklama




pszennej,




1 kostka masła,







1 żółtko,







1 łyżka zimnej wody,










1/2 szklanki zielonych oliwek bez pestek,







2 pomidory,






1 cebula,







2 ząbki czosnku,






2 łyżki śmietany,






1 łyżka masła,




20 dag startego żółtego sera,




sól,
pieprz.

Przygotowanie:

Czosnek i cebulę posiekać, zeszklić na maśle, dusić razem z pokrojnymi w kostkę pomidorami i połówkami oliwek, wlać śmietanę, przyprawić.





Reklama


Z mąki, masła, żółtka, soli i wody zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć farsz, posypać serem. Piec przez 25 minut.

Reklama
Reklama
Reklama