Reklama
Składniki:

22,5 dag ciasta francuskiego,
masło do smarowania formy,
2 łyżki oliwy z oliwek,
3 pokrojone w plastry cebule,
sól,
pieprz,
1 łyżeczka cukru pudru,
40 dag białej fasoli z puszki,
4 łyżki startego parmezanu,
3 rozmącone jajka,
1 posiekana dymka,
11,5 dag gęstej, kwaśnej śmietany.

Reklama
Przygotowanie:

Wyłożyć ciastem posmarowaną foremkę o średnicy 20 cm i wysokości 5 cm i wstawić do lodówki na 10 min. Po tym czasie podpiec 10 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Oliwę podgrzać w dużym rondlu o grubym dnie, dodaćy cebulę, sól i cukier, dusić na wolnym ogniu przez 20 min, aż cebula się skarmelizuje i będzie złota. Zmiksować odsączoną fasolę w malakserze. Wymieszać z serem, przyprawami i jajkami. Wyłożyć na podpieczony spód. Piec 30 minut. Wyjąć, odstawić na 10 minut.Wymieszać śmietanę z dymką i wyłożyć na ciasto, na to skarmelizowaną cebulę.

Reklama
Reklama
Reklama