Reklama
Składniki:


Ciasto:
25 dag mąki pszennej,
12 dag masła,
1 żółtko,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
sól,
Nadzienie:
5 cebul,
3 łyżki oliwy z oliwek,
pól szklanki białego wina,
3/4 szklanki tartego zółtego sera,
5 zielonych oliwek.

Reklama
Przygotowanie:

Z mąki, masła, zółtka, proszku do pieczenia, szczypty soli oraz paru łyżek wody szybko zagnieść ciasto.Wstawić na godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w półkrążki. Na oliwie udusić cebulę. Dolać wino i dusić jeszcze 15 minut. Ciastem wykleić natłuszczoną wcześniej okrągłą formę Nakłuć widelcem. Podpiec okolo 10 minut. Do cebili dodać ser, wymieszać. Nadzenie wyłożyć na ciasto, ozdobić połowkami oliwek. Piec kolejne 15 minut.

Reklama
Reklama
Reklama