Reklama

Młode ziemniaki to obowiązkowy składnik letniego menu. Najczęściej podajemy je z koperkiem i masełkiem, ale warto czasem spróbować czegoś nowego. Ten przepis na zapiekane ziemniaki w lekkim, kremowym sosie jest banalnie prosty, a wygląda jak z dobrej restauracji. Idealny, gdy chcesz zjeść coś domowego, ale nie masz ochoty stać przy garnkach.

Reklama

Młode ziemniaki pieczone w sosie: prosty przepis

Zamiast tradycyjnego zestawu ziemniaki, mięso, surówka, postaw na coś bardziej wakacyjnego, lekkiego i aromatycznego. Ten przepis sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i w wersji jako dodatek. Będzie doskonały do lunchboxa albo jako szybka obiadokolacja podczas upalnych dni.

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków (najlepiej małych),
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • garść startego sera,
  • świeży koperek lub szczypiorek do posypania.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ziemniaki (nie musisz ich obierać), pokrój na połówki lub ćwiartki, a następnie ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
  2. Na małej patelni rozpuść masło. Dodaj mąkę i mieszaj, aż powstanie jasna zasmażka (ok. minutę).
  3. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aby uniknąć grudek. Gotuj sos na małym ogniu przez 2-3 minuty, aż lekko zgęstnieje.
  4. Dodaj sól, pieprz, gałkę muszkatołową i przeciśnięty czosnek. Na koniec dodaj 2/3 sera i wymieszaj.
  5. Zalej ziemniaki sosem, posyp resztą sera i włóż do nagrzanego piekarnika (180 stopni, grzanie góra-dół). Piecz przez około 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch lekko zrumieniony.
Tak za grosze zrobisz pyszny obiad z młodych ziemniaków przepis
Młode ziemniaki w sosie a la beszamel to genialny pomysł na coś pożywnego, ale lekkiego, fot. Adobe Stock, myviewpoint

Z czym podać pieczone młode ziemniaki?

Ten lekki obiad możesz podawać jako samodzielne danie albo dorzucić do niego to, co masz w lodówce. Świetnie sprawdzi się wakacyjna sałatka z pomidora, sałaty i sosu winegret, a także surówka z marchewki czy mizeria. Zapiekane młode ziemniaki idealnie sprawdzą się też jako dodatek do grillowanego mięsa, na przykład piersi z kurczaka, kotlecików z indyka czy karkówki.

A jeśli wolisz wersję bezmięsną, świetnie smakują z jajkiem sadzonym, jajkiem w koszulce albo z plastrami pieczonego tofu. Możesz też dodać do nich podsmażone pieczarki, cukinię lub ugotowane na parze brokuły. Sos w zapiekance ładnie "otula" dodatki, a danie wciąż pozostaje lekkie i sezonowe.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama