Reklama

Kurki najczęściej robimy w wersji duszonej na maśle albo traktujemy jako dodatek do jajecznicy, ale świetnie sprawdzają się także w różnego rodzaju daniach z makaronem. Ich lekko orzechowy skład sprawia, że doskonale uzupełniają uniwersalny smak makaronu czy sosów śmietanowych, tworząc kompletną potrawę.

Reklama

Ta zapiekanka to świetny sposób na pełnowartościowy obiad czy nieco większą, pożywną kolację.

Przepis na zapiekankę makaronową z kurkami

Choć zapiekanki z kremowymi sosami mogą kojarzyć ci się z długim staniem przy garach i ogromną ilością składników, mogę cię zapewnić, że w tym przypadku jest zupełnie odwrotnie. Sam sos to tylko 4 produkty, a dodatki możesz dobrać samodzielnie. Zapiekanka będzie świetnie smakować w podstawowej wersji, ale także z dodatkiem pomidorów koktajlowych, świeżej pietruszki albo kolendry, a także w towarzystwie boczku lub kiełbasy.

Składniki:

  • 250 g dowolnego makaronu,
  • 250-300 g świeżych kurek,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki 30%,
  • 100 g startego żółtego sera,
  • 2 łyżki masła,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente, a następnie odcedź.
  2. Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj kurki i smaż przez kilka minut, aż zmiękną.
  3. Wlej śmietankę, dopraw solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
  4. Wrzuć połowę startego sera i mieszaj do rozpuszczenia- sos powinien być gęsty i kremowy.
  5. Wymieszaj całość z makaronem, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp resztką sera i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut.
  6. Nie musisz robić beszamelu ani bawić się z zagęszczaniem. Ser po rozpuszczeniu sprawi, że całość będzie kremowa, gęsta i aksamitna, a do tego lekko chrupiąca z wierzchu.
zapiekanka makaronowa z kurkami przepis
Kremowy sos do tej zapiekanki to tylko 4 niedrogie składniki, fot. Adobe Stock, Alp Aksoy

Zapiekanka z kurkami w wersji mięsnej

Jeśli wolisz mieć w obiedzie mięsny dodatek, świetnie sprawdzi się boczek. Możesz użyć wędzonego albo surowego, w kostce bądź plasterkach à la bekon. Świetnie sprawdzi się także kurczak, podsmażony wcześniej z solą i pieprzem, a także mięsiwo po gotowaniu rosołu. Bulion możesz także dodać do kremu śmietanowego (niewiele, ok. 100 ml) - dzięki temu danie będzie mieć jeszcze więcej smaku i aromatu.

W przypadku mięsnego dodatku do powyższego przepisu dopisz 150 g boczku lub 250 g kurczaka (najlepiej piersi albo udźca). Mięso możesz dodać już na etapie mieszania składników z sosem lub ułożyć je warstwowo między makaronem.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama