Ta potrawa była hitem PRL-u. Dziś wraca w wielkim stylu jako tani pomysł na obiad
Złocista, chrupiąca z wierzchu i miękka w środku - babka ziemniaczana to klasyk, który znów cieszy się popularnością. A jeśli dorzucisz do niej prawdziwe skwarki z boczku i słoniny, to niemal idealny pomysł na staropolski obiad. Wystarczy tylko kilkanaście minut, aby ją przygotować (plus pieczenie).

Kiedyś była obowiązkową pozycją w każdym domu, szczególnie na Podlasiu. W czasach PRL-u, gdy kuchnia bazowała na prostych, dostępnych składnikach, babka ziemniaczana cieszyła się dużą popularnością.
Dziś znów przeżywa swój renesans i to nie tylko z sentymentu. Jest tania, łatwa do przygotowania i uniwersalna. Możesz podać ją z maślanką, sosem pieczeniowym, ogórkiem kiszonym albo po prostu jako samodzielne danie.
Jak zrobić babkę ziemniaczaną z prawdziwymi skwarkami?
Babka ziemniaczana to w zasadzie połączenie zapiekanki i hiszpańskiej tortilli de patatas. Często wzbogacana jest skwarkami, boczkiem albo kiełbasą. Jest sycąca, pożywna i przede wszystkim tania w przygotowaniu.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków,
- 1 duża cebula,
- 2 jajka,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 150 g wędzonego boczku,
- sól, pieprz, majeranek,
- opcjonalnie: ząbek czosnku, łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij lekko nadmiar wody.
- Cebulę również zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj.
- Boczek pokrój w kostkę, a następnie dobrze wytop na patelni, aż powstaną skwarki. Wystudź.
- W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy.
- Dodaj skwarki wraz z tłuszczem i ewentualnie odrobinę roztopionego masła.
- Przełóż masę do natłuszczonej formy (najlepsza będzie keksówka) i piecz ok. godzinę w 180 stopniach, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.

Z czym podać babkę ziemniaczaną?
Babka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją podać z kwaśną śmietaną, ogórkiem kiszonym albo zsiadłym mlekiem - tak jak robiło się to za dawnych lat. To także świetny dodatek do mięsnych sosów, gulaszu albo gładkich sosów (np. pieczeniowego, grzybowego czy myśliwskiego).
Możesz też poeksperymentować i podać ją z kremowym sosem pieczarkowym albo koperkowym. W wersji śmietanowej babka jest mniej popularna, ale będzie smakować lekko, przez co sprawdzi się podczas upalnych dni (szczególnie na zimno).
W wersji lżejszej świetnie smakuje z surówką z marchewki, mizerią czy mieszanką młodych warzyw z jogurtem. Niektórzy serwują ją także z jajkiem sadzonym lub wędzonym twarogiem - to szybki sposób na pełnowartościowy, domowy obiad. A jeśli zostanie ci kawałek na później, podsmaż go na patelni, zyska wówczas cudownie chrupiącą skórkę.
Czytaj także:
- Jak zrobić placki ziemniaczane: 3 sprawdzone pomysły
- Ziemniaki pieczone z czosnkiem - sprawdzony przepis na pyszny dodatek do dań
- Idealne purée ziemniaczane ze śmietaną i mlekiem - sprawdź nasz przepis