Reklama

Kiedyś była obowiązkową pozycją w każdym domu, szczególnie na Podlasiu. W czasach PRL-u, gdy kuchnia bazowała na prostych, dostępnych składnikach, babka ziemniaczana cieszyła się dużą popularnością.

Reklama

Dziś znów przeżywa swój renesans i to nie tylko z sentymentu. Jest tania, łatwa do przygotowania i uniwersalna. Możesz podać ją z maślanką, sosem pieczeniowym, ogórkiem kiszonym albo po prostu jako samodzielne danie.

Jak zrobić babkę ziemniaczaną z prawdziwymi skwarkami?

Babka ziemniaczana to w zasadzie połączenie zapiekanki i hiszpańskiej tortilli de patatas. Często wzbogacana jest skwarkami, boczkiem albo kiełbasą. Jest sycąca, pożywna i przede wszystkim tania w przygotowaniu.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g wędzonego boczku,
  • sól, pieprz, majeranek,
  • opcjonalnie: ząbek czosnku, łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij lekko nadmiar wody.
  2. Cebulę również zetrzyj lub bardzo drobno posiekaj.
  3. Boczek pokrój w kostkę, a następnie dobrze wytop na patelni, aż powstaną skwarki. Wystudź.
  4. W misce wymieszaj ziemniaki, cebulę, jajka, mąkę i przyprawy.
  5. Dodaj skwarki wraz z tłuszczem i ewentualnie odrobinę roztopionego masła.
  6. Przełóż masę do natłuszczonej formy (najlepsza będzie keksówka) i piecz ok. godzinę w 180 stopniach, aż wierzch będzie złocisty i chrupiący.
babka ziemniaczana ze skwarkami
Babka ziemniaczana to dowód na to, że prostota nigdy nie wychodzi z mody, fot. Adobe Stock, rainbow33

Z czym podać babkę ziemniaczaną?

Babka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz ją podać z kwaśną śmietaną, ogórkiem kiszonym albo zsiadłym mlekiem - tak jak robiło się to za dawnych lat. To także świetny dodatek do mięsnych sosów, gulaszu albo gładkich sosów (np. pieczeniowego, grzybowego czy myśliwskiego).

Możesz też poeksperymentować i podać ją z kremowym sosem pieczarkowym albo koperkowym. W wersji śmietanowej babka jest mniej popularna, ale będzie smakować lekko, przez co sprawdzi się podczas upalnych dni (szczególnie na zimno).

W wersji lżejszej świetnie smakuje z surówką z marchewki, mizerią czy mieszanką młodych warzyw z jogurtem. Niektórzy serwują ją także z jajkiem sadzonym lub wędzonym twarogiem - to szybki sposób na pełnowartościowy, domowy obiad. A jeśli zostanie ci kawałek na później, podsmaż go na patelni, zyska wówczas cudownie chrupiącą skórkę.


Czytaj także:

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama